Ferdinand Hamer 1840-1900

 • China • Missiepionier • Bisschop • Martelaar •

 

 

Nieuws

 

Missietijdschriften Scheut digitaal

Missiën in China en Congo. Fragment omslag.

Het Documentatie- en onderzoekscentrum voor religie, cultuur en samenleving (KADOC-KU Leuven) heeft het historisch archief van de Scheutisten - Generalaat in bewaarneming. In dit archief zijn de Missietijdschriften van Scheut te vinden. Deze collectie is gedigitaliseerd. 

Alfons Bermyn (1853-1915) bericht de familie van Bisschop Hamer over zijn marteldood. De brief is opgenomen in het tijdschrift Missiën in China en Congo, dertiende jaargang, nr. 11 (december 1901), blz. 243 t/m 248. 


 Aantekeningen Ferdinand Hamer uitgetypt

 

Notice sur l’origine, l’érection, et les progrès spirituels et temporels du Vicariat Apostolique du Kansou, Koukounoor, et Tartarie occidentale à continuer pour les archives du Vicariat 

Leangtchou
1881 

Ferdinand Hamer was de eerste bisschop in de regio Kansou, Koukounoor en I-ly, in het verre westen van China. Hij werkte er in de periode 1878-1889 en maakte aantekeningen, in het Frans en in het Latijn, in een notitieboek. Het handschrift telt 214 bladzijden.

Na het vertrek van bisschop Hamer ging pater Kamiel Coppieters, vanaf bladzijde 191, verder met het maken van notities.

Het notitieboek wordt bewaard in het KADOC,  het Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving, van de KU Leuven. 

Lezers die een digitale copie wensen van het originele document moeten hiervoor contact opnemen met KADOC-KU Leuven.


De handgeschreven tekst van het notitieboek is uitgetypt door Frans van Agthoven, Piet van den Akker en Frans Hamer. De eerste versie, transcriptie 1.0 waarin nog vraagtekens staan bij een aantal niet goed leesbare woorden, kwam tot stand in september 2019. Als het lukt om meer woorden te 'ontcijferen', volgt een tweede versie, transcriptie 2.0.


Olympische Winterspelen 2022 in Chongli (Siwantze)


De eerste groep missionarissen van Scheut, waaronder Ferdinand Hamer, bereikte missiepost Siwantze op zes december 1865. Vanuit Siwantze begonnen zij hun werkzaamheden in China.

Bisschoppelijke residentie te Si wan tze (1912).

Siwantze (‘Bocht van het Westen’) ligt in de vallei van de Klaar Water Rivier. Er ligt vijf maanden per jaar sneeuw: van november tot april.

Missiën van Scheut : China. Dorpje in de bergen van Siwantze.

De Olympische Winterspelen 2022 worden in verschillende zones in China georganiseerd. Zhangjiakou is een van deze zones: hierin ligt het district Chongli waar de meeste skiwedstrijden plaatsvinden, in de periode 4 - 20 februari 2022.

Xiwanzi (Siwantze) is de hoofdplaats van het district Chongli. 

Het boerendorp Xiwanzi telde in 1865 nog geen tweeduizend inwoners, bijna allemaal katholiek. Xiwanzi is uitgegroeid tot een stad van 60.000 mensen. De katholieke gemeenschap vormt er nu een kleine minderheid. 

Chongli heeft zich ontwikkeld tot een aantrekkelijk wintersportgebied, dat elk jaar veel toeristen trekt. 

Missions de Scheut : Chine. Cathédrale de Siwantze. 

De kathedraal werd in 1946 verwoest. 


Xiwanzi 2012. De katholieke gemeenschap bouwt een nieuwe kathedraal. 

De nieuwe kathedraal in Xiwanzi is voltooid en in gebruik genomen.


 Bisschop Hamerhuis 100 jaar in 2023

Het Bisschop Hamerhuis (1923) in Nijmegen is gebouwd als missiehuis van de Scheutisten. 

Anno Domini 1923. Sluitsteen boven de hoofdingang. Splendor Crucis Draconis Mors (de glans van het kruis is de dood van de draak).